Wist u dat
Asperges komen oorspronkelijk uit Mesopotamië
De oudst bekende afbeelding van asperges dateert van een kleine 3.000 jaar voor Christus, een muurschildering in een Eyptische piramide. De Romeinen teelden de groente in 2.000 voor Christus ook al. Bodemvondsten tonen dat asperges al in de Romeinse tijd in Nederland werden gegeten. Met de val van het Romeinse Rijk verdween de groente. Vanuit de Levant kwam hij via Spanje met de Moren weer terug in Europa. In Nederland worden asperges sinds de 19de eeuw weer op grotere schaal geteeld.
Dertigduizend keer bukken
Een flinke asperge weegt 50 gram. Twintig asperges wegen dus 1 kilo. Voor 1 kilo moet een steker 15 keer bukken. Een gemiddelde aspergesteker oogst 8 kilo per uur en bukt dus 120 keer. Als er op een dag 5 uur wordt gestoken is 600 keer de rug gebogen. Voor een seizoen van 50 dagen betekent dit dus dertigduizend keer bukken!
Er zit soms een luchtje aan
Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.
Met de vingers eten
Vroeger at men asperges altijd met de vingers aangezien de asperge een product bevat dat het bestek doet roesten. Sinds de uitvinding van het roestvrije bestek, eten we de asperges met mes en vork.