Asperges


Kwaliteitsklassen
Witte asperges zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen zoals AA en A met respectievelijk een diameter van 20 tot 28 mm en 16 tot 20 mm. De kwaliteitsaanduiding geeft aan dat de asperges recht en mooi wit zijn. Wanneer de asperges iets verkleurd zijn vallen ze in de klasse violet.

Hoeveelheid
Reken, indien de asperges als hoofdgerecht worden geserveerd, voor groene asperges op 350 gram en voor witte op 500 gram per persoon. Voor een voorgerecht is respectievelijk 125 en 250 gram ruim voldoende.

Vitamines
Er is nauwelijks een voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën bevat, vezelrijk is en daarnaast een zo groot aantal waardevolle vitaminen en andere belangrijke biologische stoffen bevat. Dit betekent dat wij met de consumptie van asperges een groot deel van onze behoefte aan belangrijke vitaminen B, C, E en K, mineralen en sporenelementen kunnen dekken.

Aspergeplant
De asperge is een meerjarig gewas en een aspergeperceel gaat meestal zo’n 10 jaar mee. De asperge overwintert als een ondergrondse wortelstok waarvan de bovenkant zich op een diepte van +/- 25 cm onder het maaiveld bevindt. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant vele ontberingen doorstaan, zoals lage temperaturen, regen en sneeuw. Aan de bovenkant van de wortelstok zitten meerdere knoppen die in het voorjaar gaan uitlopen. Zolang ze onder de grond zitten (in het aspergebed) zijn ze roomwit van kleur. Bovengronds verkleuren de stengels in enkele uren groen. Een sterke aspergeplant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter.

Oogsten
Het oogsten van witte asperges is puur handwerk. Nadat de grond rondom de aspergestengel voorzichtig met de hand is verwijderd, wordt met een speciaal steekmes gestoken. De Geoogste asperge wordt in een aluminum steekkist gelegd. Daarna wordt het steekgat met de handen weer szorgvuldig dichtgemaakt. Wanneer de steekkist vol is, worden de asperges in een grote gksit verzameld en afgedekt met natte doeken. Omdat het zonlicht de witte kopjes verkleurt, wordt ’s ochtends vroeg geoogst. Na de oogst worden de witte asperges ongeveer 6 uur in koud water gelegd. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd op dikte, kleur en kwaliteit.

Groene asperges
De groene asperge is in de landen om ons heen veel bekender dan bij ons, maar ook in Nederland gaan we de groene asperge steeds meer waarderen. Deze asperge groeit boven de grond, vandaar de groene kleur. Groene asperges groeien in het volle zonlicht en bij warm weer hee snel. Groene asperges zijn krachtiger van smaak en bevatten nog meer vitamines en mineralen dan witte asperges. Na de oogstperiode kan het groene aspergeloof zorgen voor de aanmaak van voedingsstoffen voor de wortelstok. Zodoende kan de plant dan in het jaar daarop weer voldoende aspergestengels voor de consumptie produceren. In november sterft het loof af en wordt dan geef. Het wordt vervolgens verzameld en verbrand of onder gefreesd.

Opploegen
De aarden heuveltjes die u in het voorjaar in aspergegebieden ziet, zijn de zogeheten “bedden”. Ze zijn keurig netjes over de aspergeplanten heen geploegd en zijn zo’n 30 cm hoog. Het maken van deze oogstbedden is een secuur werkje. Door de bouw van deze heuveltjes kunnen de asperges gemakkelijker groeien en beter worden afgestoken. Er zijn wel wat eisen aan de aarde walletjes. Ze moeten vooral een beetje losse structuur hebben, waardoor de stengels mooi recht naar boven kunnen groeien. Zandgronden of gronden waar wat zand in zit zijn het beste. In de heuveltjes is het pikkedonker. Zo lang de asperges hierin opgroeien blijven ze roomwit.

Tunneltjes
In maart worden de tunneltjes over de aspergebedden gezet. Deze techniek wordt toegepast om het aspergeseizoen iets te vervroegen. De lucht in de tunnels wordt door de zon verwarmd en blijft boven het aspergebed hangen waardoor de asperges eerder gaan groeien. Een andere techniek is het toepassen van plastic dat over de bedden wordt gelegd. Het plastic heeft een zwarte zijde (trekt warmte aan) en een witte zijde (zon-reflecterend). De zwarte zijde wordt boven gelegd indien er warmte aan het aspergebed toegevoegd moet worden, terwijl de witte zijde boven wordt gelegd om bij zeer zonnig weer de warmte in het bed te temperen. Door beide technieken te combineren kunnen de eerste asperges reeds begin april geoogst worden.