Aspergebitterballen Aspergebitterballen

Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten zachtjes. Voeg het kookvocht en de slagroom scheutje voor scheutje en al roerende toe en roer glad.
Neem de pan van het vuur en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Zet de pan eventueel kort terug op het vuur om de gelatine op te lossen; laat de ragout niet koken! Voeg de aspergestukjes en de peterselie met versgemalen zout en peper naar smaak toe. Strijk de aspergeragout uit in een lage schaal en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Snijd de ragout in 24 stukken en rol met vochtige handen tot kleine balletjes zonder barstjes. Rol ze door de bloem.
Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een ander bord. Haal de bitterballen een voor een door het ei en door het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel. Vries de aspergebitterballen minstens 30 minuten in de diepvries aan. De bitterballen kunnen 3 maanden in de diepvries worden bewaard.
Verhit de olie om te frituren tot 180 graden celcius en bak de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Lekker met grove Limburgse mosterd.
Variatie tip! Voeg 150 gram Hollandse garnalen of hamblokjes en 2 eetlepels fijngehakte dille aan de ragout toe.


* 6 blaadjes witte gelatine
* 75 gram roomboter
* 100 gram bloem
* 300 ml aspergekookvocht
* 50 ml slagroom
* 4 gekookte witte asperges in blokjes van 2-3 mm
* 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
* 2 eieren
* 150 gram paneermeel
Gewokte asperges met bosuitjes en cashewnoten Gewokte asperges met bosuitjes en cashewnoten

Maak de asperges schoon en schil ze volgens het basisrecept. Snijd ze schuin in zeer dunne plakjes. Snijd de ui in fijne stukjes.
Verhit de olijfolie op hoog vuur in een wok en bak hierin de asperges met de ui omscheppend gedurende 4 minuten op een hoog vuur.
Hak de cashewnoten in kleine stukjes en voeg ze toe in de wok. Breng op smaak met peper en zout.
Blus af met wat witte wijn en serveer met pasta.


* 1 kilo witte asperges
* 1 grote ui
* 2 eetlepels olijfolie
* 50 gram cashewnoten
* scheut witte wijn
* peper en zout
* pasta
Salade van asperges en aardbeien Salade van asperges en aardbeien

Schil de asperges en kook ze in circa 20 minuten gaar. Was de aardbeien en snijd ze in schijfjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in schijfjes. Was de rucola en droog deze goed af.
Meng de azijn met het appelsap en zout. Voeg langzaam de olie toe.
Snijd de gekookte asperges in stukken van 5 cm en voeg de andere ingrediënten toe. Giet de saus over de asperges en meng goed dooreen.


* 1 kilo witte asperges
* 500 gram aardbeien
* 200 gram champignons
* rucola
* 0,4 dl rode wijnazijn
* 0,3 dl appelsap
* 0,7 dl olijfolie
* peper en zout
Gegratineerde asperges Gegratineerde asperges

Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook de asperges in een pan met ruim kokend water en wat zout in 15 minuten beetgaar. Laat ze nog 10 minuten in het kookvocht staan.
Kook de eieren in 8 minuten hard. Verhit de olijfolie in een wok en schep de krielaardappeltjes en Italiaanse kruiden erdoor. Bak de aardappeltjes afgedekt in 5-8 minuten beetgaar. Neem dan de deksel van de wok en bak de aardappeltjes al omscheppend goudbruin.
Verwarm de ovengrill voor. Voeg de saus in zak samen met de kookroom (of crème fraîche) toe aan 125 ml kookvocht van de asperges zodat er een romige saus ontstaat.
Laat de asperges in een vergiet uitlekken en leg ze met alle kopjes naar een kant in een ingevette rechthoekige ovenschaal. Schenk de saus erover. Snijd de brie in plakjes en leg ze op de asperges.
Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in 3-5 minuten smelten. Halveer de eieren en leg ze rond de asperges. Strooi er wat nootmuskaat over. Serveer met de gebakken krieltjes.


* 1 kilo witte asperges
* 600 gram krielaardappeltjes
* 6 eieren
* 1 knorr saus in zak voor asperges
* 125 ml kookroom of crème fraîche
* 1 theelepel Italiaanse kruiden
* 200 gram brie
* 4 eetlepels olijfolie
* nootmuskaat
Asperge lasagne Asperge lasagne

Verwarm de oven voor op 180°c (heteluchtoven 165°c).
Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook ze vervolgens 7 minuten in kokend water met wat zout. (Groene asperges hoef je niet te schillen).
Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de wijn en 75 gram van de kaas erdoor.
Schep een dun laagje saus over de bodem van een lasagneschaal en leg de helft van de lasagnebladen erop. Verdeel de asperges over de lasagnebladen. Schep 2/3 van de saus erover en dek dit af met de overgebleven lasagnebladen. Verdeel de rest van de saus over de lasagne en bestrooi de schotel met kaas.
Bak het gerecht in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Haal de schaal uit de oven en laat de lasagne voor het serveren een paar minuten staan.


* 500 gram witte of groene asperges
* 75 ml witte wijn
* 2 zakjes knorr saus voor asperges
* 125 gram geraspte Parmezaanse kaas
* 125 gram lasagnebladen