Aspergetaartjes Aspergetaartjes

Kook de asperges in ruim water met wat zout in 10-15 minuten beetgaar en giet ze af. Bereid de Maggi saus voor asperges met de boter volgens de aanwijzingen. Neem de pan van het vuur en roer het losgeklopte ei erdoor.
Leg op een ingevette bakplaat steeds 2 plakjes deeg, die elkaar 1 cm overlappen. Vouw de randen 1 cm naar binnen. Strijk de saus erover uit en leg de asperges er in de lengte op. Strooi de kaas en peterselie erover.
Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200°c in 25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een (rucola) salade.


* 500 gram groene asperges
* 1 doosje Maggie saus voor asperges
* 25 gram boter
* 1 ei
* 8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
* 100 gram geraspte jonge kaas
* 2 eetlepels fijngesneden peterselie
Groene asperges met kaas Groene asperges met kaas

Was de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf (groene asperges hoeven niet geschild te worden). Verwarm de oven voor op 200°c.
Kook intussen de asperges in ruim kokend water met zout in 5-7 minuten beetgaar. Laat ze goed uitlekken en leg ze in een lage ovenschaal.
Smelt 25 gram boter en bak het ontbijtspek zachtjes ca. 3 minuten. Bereid de Maggi saus voor asperges crème fraîche met de rest van de boter volgens de aanwijzingen. Verdeel de saus en de uitgebakken spekjes over de asperges en strooi de geraspte kaas erover.
Zet de schaal, 1 richel boven het midden, in de oven en laat de kaas in ca. 10 minuten smelten.


* 750 gram groene asperges
* 100 gram ontbijtspek, in reepjes
* 50 gram boter
* 1 doosje Maggi saus voor asperges
crème fraîche
* 4 eetlepels versgeraspte oude Goudse
of Parmezaanse kaas
 Voorjaarssalade met garnalen Voorjaarssalade met garnalen

Aardappelen wassen en in vieren snijden. Aardappelen in laagje water met zout naar smaak in 15-20 minuten gaar koken. Afgieten. Asperges schillen en in schuine stukjes snijden. In ruim kokend water met zout naar smaak in ca. 5 minuten gaar koken. Laatste 3 minuten doperwtjes toevoegen. Afgieten en koud spoelen. Ui pellen en in halve ringen snijden.
Lauwwarme aardappelen mengen met asperges, doperwtjes, ui, garnalen, olie, azijn en naar smaak zout en peper. Salade over 4 borden verdelen.


* 1 kilo geschilde aardappelen pommes primeur
* 500 gram groene asperges
* 1 pak doperwten extra fijn (diepvries, 450 gram)
* 1 ui
* 1 schaaltje cocktailgarnalen (125 gram)
* 6 eetlepels olijfolie gran fruttato (fles 500 ml)
* 5 eetlepels witte-wijnazijn
Asperges met geitenkaas en prosciutto Asperges met geitenkaas en prosciutto

Haal de geitenkaas een uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 230°c.
Smeer de kaas op de plakjes prosciutto. Wikkel elk plakje om 2 of 3 asperges heen. Leg de pakketjes één laag dik in een middelgrote ovenschaal.
Verwarm het gerecht ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de asperges gaar zijn.


* 250 gram prosciutto, in plakjes
* 100 gram smeerbare geitenkaas
* 12 geschilde groene asperges
 Geroosterde zalm met groene aspergesalade Geroosterde zalm met groene aspergesalade

Wrijf de zalmmoten in met peper en zout, bestrijk één zijde met olijfolie en bestrooi die dik met de Provencaalse kruiden. Grilleer of rooster de zalmmoten gedurende 3 minuten. Vet vervolgens de tweede kant in met olijfolie, bestrooi die met de kruiden en grilleer of rooster ze.
Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Kook de asperges in 10-12 minuten beetgaar. Roer een deel van de dressing door de gemengde sla en verdeel dit met de asperges over 4 borden. Leg er de in achten gesneden limoenen naast. Leg de zalmmoten erop en druppel de rest van de dressing erover.
Serveer met in rozemarijn gebakken krielaardappeltjes en worteltjes.


* 4 stukken zalm van 150 gram
* 500 gram groene asperges
* 1 zak gemengde sla
* 2 zakjes Knorr Sweet Dill dressing
* 2 limoenen
* 300 gram worteltjes
* 400 gram krielaardappeltjes
* gemengde Provencaalse kruiden
* olijfolie
* verse rozemarijn
* zout en peper
 Groene aspergesalade met feta en spinazie Groene aspergesalade met feta en spinazie

Was de asperges en snijd ze in drieën. Kook de asperges in ruim kokend water met zout in circa 4 minuten beetgaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd hem in ringen. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes. Was de spinazie en verwijder de steeltjes. Laat de spinazie goed uitlekken in de vergiet. Snijd de feta in blokjes.
Laat de asperges in de zeef uitlekken. Klop de azijn, mosterd en olie met het zout en peper tot een sausje. Roer de dragon erdoor.
Verdeel de spinazie, paprikaringen, asperges en feta over de borden. Schenk het sausje erover en garneer met de uiringetjes.
Lekker met geroosterde pitabroodjes.


* 1 gele paprika
* 1 bosuitje
* 250 gram groene asperges
* 50 gram spinazie
* 50 gram feta
* 1 eetlepel kruidenazijn
* 2 eetlepels olijfolie
* ½ eetlepel verse dragon
* 2 theelepels dragonmosterd
* zout en versgemalen peper
Kalkoencurry met groene asperges Kalkoencurry met groene asperges

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een braadpan de olie en fruit de ui. Bak de kalkoenfilet 5 minuten mee. Schep de asperges en de currypasta erdoor. Schenk de kokosmelk langs de rand in de pan en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en stoof de curry 15 minuten op laag vuur, tot de kalkoenfilet en asperges gaar zijn. Breng de curry op smaak met versgemalen zout en peper.
Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden en schep er de kalkoencurry op. Bestrooi met de verse peterselie of koriander. Lekker met een partje limoen.

Variatie tip! Vervang de kalkoenfilet door kipfilet of gehaktballetjes.


* 300 gram basmatirijst
* 2 eetlepels neutrale olie
* 1 ui, gesnipperd
* 500 gram kalkoenfilet, in blokjes
* 500 gram groene asperges,
in stukjes van 3 cm
* 2 eetlepels milde Indiase currypasta
* 1 blik kokosmelk (400 ml)
* 2 eetlepels verse platte peterselie of koriander, fijngeknipt
Groene asperges in kaasbeslag Groene asperges in kaasbeslag

Snijd de asperges op gelijke lengte. Kook de asperges in ruim water met zout in circa 5 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de olie of het vet in een frituurpan tot 180°. Klop in een diep bord de bloem met de kaas, het ei en de wijn tot een glad en dun beslag. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Haal de asperges één voor één door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk in circa 2-3 minuten goudbruin en gaar. Laat de asperges op keukenpapier uitlekken. Leg de asperges op vier borden en strooi de peterselie erover.


* 500 gram groene asperges
* 70 gram bloem
* 50 gram Parmezaanse kaas
* 1 ei
* 1½ dl witte wijn
* 2 eetlepels fijngehakte peterselie
* zout, peper, nootmuskaat
Aspergeschotel uit de oven Aspergeschotel uit de oven

Bereid de asperges volgens het basisrecept. Verwarm de over voor op 200°c.
Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de bieslook fijn en roer deze door de saus. Wikkel de ham om de asperges en leg ze in een ovenschaal. Verdeel de saus over de schaal.
Snijd de hardgekookte eieren in blokjes en schep ze over de asperges. Meng het paneermeel met de parmezaanse kaas en strooi dit mengsel over de asperges. Snijd de margarine in kleine blokjes en leg die bovenop de schotel.
Zet de aspergeschotel circa 15-20 minuten boven in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is. Garneer met wat bieslook.
Serveer met gekookte aardappelen of geroosterd boerenbrood.


* 1 zakje knorr saus voor asperges
* ½ bosje verse bieslook
* 1 kilo groene asperges
* 200 gram gesneden schouderham
* 3 hardgekookte eieren
* 75 gram paneermeel
* 75 gram geraspte parmezaanse kaas
* 50 gram margarine
* aardappelen of boerenbrood
 Roerei met groene asperges Roerei met groene asperges

Verhit de olie in een hapjespan. Pel de teentjes knoflook en bak ze met de sneetjes stokbrood in circa 3 minuten goudbruin. Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en snijd de asperges in stukken van circa 3 cm.
Neem het brood en de teentjes knoflook uit de pan en schep de aspergestukjes door het bakvet. Bak deze circa 3 minuten op heel zacht vuur. Pureer intussen het gebakken brood met de teentjes knoflook in de keukenmachine of met een staafmixer en meng 1 dl water, het paprikapoeder en de azijn erdoor. Voeg zout naar smaak toe.
Roer deze saus door de asperges en smoor ze afgedekt in circa 10 minuten zachtjes gaar. Klop de eieren los en voeg ze al roerende aan de asperges toe. Laat het ei al roerende stollen.
Lekker met een gemengde salade en ciabatta.


* 3 eetlepels olijfolie
* 2 teentjes knoflook
* 2 sneetjes stokbrood
* 500 gram groene asperges
* 1 theelepel paprikapoeder
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 6 eieren
* zout