Schillen

Was de asperges zorgvuldig en zet ze voor het schillen een half uur in koud water: dat schilt een stuk gemakkelijker. Schil de asperges met een dun- schiller of een speciale aspergesschiller. Begin een klein stukje onder het kopje (2 3 cm). Zorg ervoor dat er geen vezelachtige stukjes achterblijven: dus niet te zuinig schillen! Snijd aan de onderkant 1,5 cm af.
Groene asperges hoeven vrijwel niet geschild te worden. Vaak hanteert men echter: 2/3 van de stengel (bovenste deel) niet schillen en het onderste 1/3 wel. Snijd aan de onderkant 3 cm af.
Asperges schillen

Koken

Leg de asperges in ruim water, zorg dat ze onder water staan en voeg wat zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Kook de asperges tot ze gaar zijn (ca. 15 minuten, afhankelijk van de dikte). Bij de traditionele bereiding na 4 tot 8 minuten (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges) de pan van het vuur halen en de asperges in het hete water verder laten garen. Na 15 tot 20 minuten controleren of de asperges gaar zijn door met een vork in de ondereinden te prikken. De asperges moeten zacht maar niet papperig zijn. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze even uitlekken (wikkel ze desnoods even in een schone, droge theedoek).
Asperges koken