Asperges op gegrild stokbrood Asperges op gegrild stokbrood

Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook de asperges in 10-12 minuten beetgaar. Laat de asperges in een vergiet uitlekken en afkoelen. Verwarm de ovengril voor. Snijd het stokbrood schuin in 8 plakken. Rooster de plakken stokbrook op een bakplaat onder de gril 1-2 minuten per kant goudbruin.
Meng de yogonaise met de mosterd en bestrijk hiermee het geroosterde stokbrood. Leg de stokbroodjes op vier borden en verdeel de rucola en plakjes pekelvlees over de broodjes. Leg op elk broodje 1 of 2 asperges en breng op smaak met wat (versgemalen) peper. Serveer de stokbroodjes direct.


* 500 gram witte asperges
* 1 stokbrood
* 3 eetlepels yogonaise
* 1 eetlepel zaanse mosterd
* ½ zak rucola-sla (75 gram)
* 100 gram pekelvlees, in plakjes
Aspergeragout met ham en bieslook Aspergeragout met ham en bieslook

Kook de asperges in ruim water met wat zout in 15-20 minuten gaar en giet ze af.
Bereid de Maggi saus voor asperges crème fraîche volgens de aanwijzingen. Roer de hamblokjes, asperges en het bieslook door de saus en laat het geheel een paar minuten zachtjes koken.
Lekker met witte rijst, gemengd met gekookte tuinerwtjes.


* 750 gram geschilde asperges,
in schuine stukjes van 3 cm
* 1 doosje Maggi saus voor asperges crème fraîche
* 250 gram hamblokjes
* 1 eetlepel fijngesneden bieslook
Picknickbrood met asperges en gerookte kip Picknickbrood met asperges en gerookte kip

Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperges. Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Giet de asperges af en vang een kopje van het kookvocht op. Spoel de asperges onder stromend water voorzichtig koud en laat ze goed uitlekken.
Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Meng de mayonaise met de kerriepoeder en versgemalen zout en peper naar smaak. Verdun de kerriesaus met 1-2 eetlepels van het opgevangen kookvocht.
Halveer de ciabatta op 1/3 vanaf de bovenkant en hol het brood tot 1 cm van de korst uit. Vul de ciabatta afwisselend met de asperges, de kip, de kerriesaus en de peterselie. Eindig met de resterende kerriesaus en peterselie.
Leg het kapje op het brood en wikkel de ciabatta strak in vershoudfolie. Bewaar het brood in de koelkast, eventueel bedekt met een plank met een zwaar voorwerp (literpak of blik). Neem het brood verpakt mee met een broodmes en snijd het op de picknickplaats in brede repen.
Variatie tip! Vervang de gerookte kip door plakjes gerookte ham of knapperig gebakken katenspek.


* 300 gram witte asperges
* 200 gram gerookte kipfilet
* 3 eetlepels citroenmayonaise
* 1 theelepel kerriepoeder
* 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
* 1 ciabatta
Gevuld brood met asperge-ham salade Gevuld brood met asperge-ham salade

Schil de asperges en kook ze in 10 minuten gaar. Laat de asperges in een vergiet uitlekken en afkoelen. Snijd de asperges, de ham en de eieren in stukjes. Trek de draden van de bleekselderij en snij deze in dunne reepjes.
Roer de mayonaise en zure room door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de ham, asperges, bleekselderij, ei en de mayonaise door elkaar. Snijd een kapje van het brood en hol het brood tot ongeveer 2 cm van de korst uit. Bedek de bodem en binnenkant van het brood met de slablaadjes en laat deze iets uit het brood komen.
Leg het brood op een schaal en vul het met de salade. Garneer met de toefjes peterselie.


* 500 gram dunne asperges
* 200 gram gekookte ham (dikke plakken)
* 8 hardgekookte eieren
* 2 stengels bleekselderij
* 125 ml mayonaise
* 125 ml zure room
* 8-10 sla-bladen
* 1 groot rond bruin brood
* enkele takjes peterselie
* zout en versgemalen peper
 Omeletrolletjes met groentereepjes Omeletrolletjes met groentereepjes

Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook ze in 10-12 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken en afkoelen. Snijd de tomaat in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng in een schaaltje de tomaatblokjes met de azijn, 1 theelepel dragon, zout en peper naar smaak. Snijd de asperges overdwars in drieën, snijd de courgette in even lange stukken als de asperges en snijd die stukken vervolgens in lange reepjes. Kook de courgettereepjes 1 minuut in ruim water met wat zout en giet ze af.
Klop in een kom de eieren los met de rest van de dragon, de melk, de olie en zout en peper naar smaak tot een schuimig mengsel. Bak hiervan in een koekenpan met antiaanbaklaag 4 omeletten. Leg op elke omelet in het midden een kwart van de asperges, een kwart van de courgettereepjes en 2-3 basilicumblaadjes. Strooi er wat zout en peper over, vouw twee tegenover elkaar liggende zijkanten over de vulling en rol de omeletten strak op. Snijd de rolletjes schuin doormidden en schik ze op een bordje. Schep het tomaatmengsel ernaast.


* 1 vleestomaat
* 2 theelepels gedroogde dragon
* 8 witte asperges
* ½ courgette
* 4 eieren
* 1 zakje verse basilicum
* ½-1 eetlepel witte wijnazijn
* 3 eetlepels melk
* 3 eetlepels olie
 Asperge mandarijnen souffle Asperge mandarijnen souffle

Schil de asperges, snijd de houtachtige uiteinden eraf. Snijd de asperges in stukjes van 1 cm en kook ze in het water met de suiker in circa 7 minuten helemaal gaar. Giet ze af en laat ze goed uitlekken op dubbele lagen keukenpapier. Pel de mandarijnen en verwijder de velletjes en eventuele pitjes.
Vet 4 eenpersoons souffleschaaltjes in met boter. Verwarm de oven voor op 175°. Splits de eieren. Klop de eiwitten met de vanillesuiker in een vetvrije kom helemaal stijf. Klop de dooiers lichtgeel en romig en klop de melk erdoor. Voeg het dooiermengsel, de asperges en de mandarijntjes aan de stijf-geklopte eiwitten toe en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Verdeel het mengsel over de 4 ingevette schaaltjes. Bak de souffleetjes in de voorverwarmde oven in circa 20 minuten helemaal gaar. Open de oven tussentijds niet anders zakken de souffleetjes in.


* 100 gram witte asperges
* ½ ei
* ½ eetlepel suiker
* ½ theelepel vanillesuiker
* 1 mandarijn
* ½ dl melk
 Omelet met asperges Omelet met asperges

Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Kook de asperges in 10-12 minuten gaar. Snijd de asperges in dunne plakjes. Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de lenteuitjes 3 tot 4 minuten. Klop de eieren los met een snufje zout en roer de asperges, lenteui en peterselie erdoor.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en schenk het eimengsel er in een keer in. Verdeel dit mengsel met een pannenkoekenmes over de omelet en druk het plat. Laat de omelet op een zacht vuur garen tot de onderkant lichtbruin is. Schud de pan regelmatig heen en weer. Keer de omelet met behulp van een bord. Schenk weer 1 eetlepel olie in de pan en laat de andere kant van de omelet lichtbruin worden.


* 4 eetlepels olijfolie
* 3 lenteuitjes in dunne ringen
* 6 eieren
* 450 gram witte asperges
* 4 eetlepels fijngesneden peterselie
* zout
 Asperge toast Asperge toast

Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Snijd de asperges in de lengte doormidden. Kook ze in water met zout en suiker in 10-12 minuten beetgaar. Laat ze in een vergiet uitlekken en afkoelen.
Snijd de ham en het gebraden gehakt in dunne reepjes. Rooster het brood, laat het afkoelen en besmeer het met roomboter. Verdeel de asperges over de toast, drappeer de vleesreepjes erover heen.
De eieren met de kaas, room, zout en peper opkloppen en in een koekenpan tot roerei bakken. Verdeel het roerei over de toast en strooi er bieslook over heen.


* 750 gram witte asperges
* ½ theelepel zout
* ½ theelepel suiker
* 100 gram gekookte ham
* 50 gram rauwe ham
* 100 gram gebraden gehakt
* 6 sneetjes brood (wit of tarwe)
* roomboter
* 2 eieren
* 10 ml room
* 50 gram geraspte Emmentaler
( of andere licht pittige) kaas
* raapolie
* bieslook
* zout en peper